Магазин
  • 067 424 32 36
  • 063 459 37 44
  • 050 833 43 83
Пн-Пт 10-16
Сервіс
  • 096 270 02 53
Пн-Пт 10-16
Ціни та наявність можуть бути не актуальними. Ми переможемо! Слава Україні!

Як Ви вже зрозуміли з назви, нижче мова піде про те, що таке чистка матриці та чому не варто займатись цією процедурою самостійно, а краще звернутись у перевірений сервісний центр.


Сам по собі процес чистки нескладний, але має багато особливостей. В інтернеті можна зустріти сотні статей, форумів та відеороликів, де фотографи діляться власним (вдалим або невдалим) досвідом чистки матриці. Багато таких матеріалів створюється спеціально, продавцями сумнівних засобів для чистки, інші подібні статті виникають через незнання особливостей конструкції матриці та фізичних властивостей пилу, тому знайти в мережі корисну інформацію, написану справжніми спеціалістами, дуже складно.

Canon EOS 5D mark III

Декілька фактів, які варто знати про матрицю фотоапарата та про походження бруду на ній:

  • Поверхня матриці, на якій збирається пил, виготовлена з дуже м’якого пластику з багатошаровим покриттям, яке легко пошкодити під час чистки.
  • Поверхня матриці сильно електризується навіть спрямованим потоком повітря (наприклад, при використанні звичайної «груші»). Наелектризована поверхня матриці починає притягувати пил подібно до магніту.
  • На поверхню матриці часто потрапляють піщинки, які гарантовано подряпають матрицю під час сухої чистки.
  • Близько третини пилу на поверхні матриці має органічне походження (наприклад, частинки людської шкіри). Такий пил неможливо забрати сухою чисткою, він просто розмащується по поверхні, утворюючи розводи.

Найчастіше в сервісний центр для чистки матриці звертаються користувачі, які «просто хотіли здути бруд ротом». Незважаючи на комічність ситуації, ця процедура не несе абсолютно ніякої шкоди для матриці, але й користі від неї також немає. Ніколи не дуйте на фотоапарат, а особливо на матрицю!


Наступна категорія клієнтів сервісних центрів фототехніки – це фотографи, які намагались почистити матрицю підручними засобами. В більшості випадків, такі процедури приводять до подряпин на поверхні матриці, які вже не усуне жодний сервісний центр. А заміна матриці для старіших моделей дзеркалок може виявитись просто недоцільною з фінансової точки зору.

Плями на знімках матриця

Бруд на матриці

Окрім вище згаданих методів «чистки матриці» в мережі також зустрічаються різноманітні «фантастичні конструкції» з використанням пилососів і пластикових трубок. Такі засоби ефективні лише для збирання грубих частинок сухого пилу тому що, зібрати з поверхні пилинки розміром 5-20 мікронів за допомогою пилососа практично неможливо, а ось подряпати матрицю зрізом пластикової трубки дуже просто.


Також в магазинах часто можна зустріти графітові щітки, пензлики для чистки матриць, груші для обдування, попередньо зволожені шваброчки, липучки та інше обладнання невідомого походження, яке без спеціального досвіду використання може нанести більше шкоди Вашій камері, аніж користі. Тому добре подумайте, перш ніж самостійно чистити матрицю своєї камери. Можливо краще звернутись до професіоналів, ніж ризикувати дорогим електронним приладом.

Создание интернет-магазина Cyfrovychok.ua - PHPShop. Все права защищены © 2004-2024.