Магазин
  • 067 424 32 36
  • 063 459 37 44
  • 050 833 43 83
Пн-Пт 10-16
Сервіс
  • 096 270 02 53
Пн-Пт 10-16
Ціни та наявність можуть бути не актуальними. Ми переможемо! Слава Україні!

Більшість людей обираючи смартфончи планшет приділяють багато уваги функціям вбудованої фотокамери. Оскільки пристрій постійно знаходиться «під рукою», він часто використовується замість компактного фотоапарата.


Всім подобається фотографувати на мобільний телефон, але вбудовані камери в кожній моделі мають свої особливості, тому важливо розуміти, що означає кожна специфікація. Ознайомившись з основними поняттями і параметрами, Ви зможете легко підібрати фотокамеру для своїх потреб.


Смартфон камерофон


Нижче будуть розглянуті основні функції і параметри камер, щоб Ви могли оцінити їх можливості, читаючи описи та переглядаючи технічні характеристики сучасних мобільних пристроїв.


Діафрагма обєктива це отвір, через який світло проходить до сенсора, він позначається числовою величиною F (наприклад, F/2.0 або F/2.8). Чим менше число діафрагми, тим більший отвір і тим більше світла проходить через обєктив, і тим краща ефективність камери під час зйомки в умовах з низьким освітленням. Число F, яке Ви бачите в характеристиках камери, це максимально можливе значення діафрагми для даної фокусної відстані (про фокусну відстань читайте нижче). Для прикладу, якщо камера знімає при F/5.6, то вона захоплює менше світла, ніж при F/2.0.



Також варто відмітити, що в фотокамерах з великим сенсором, значення діафрагми впливає на глибину різкості. На великих значеннях діафрагми Ви отримаєте невелику глибину різкості та гарний розмитий фон, так зване «боке». Нажаль, з маленьким сенсором, який використовується в більшості мобільних пристроїв, такого ефекту досягти неможливо.


smart phone


Фокусна відстань це відстань від оптичного центру обєктива до площини зображення. При масштабуванні змінюється оптичний центр зум-обєктиву, тому змінюється і значення фокусної відстані і кут огляду. Простіше порівнювати еквівалентні фокусні відстані обєктивів, які враховують розміри сенсора і дають Вам фокусні відстані в 35-міліметровому еквіваленті.


Еквівалентна фокусна відстань говорить про те, наскільки ширококутний обєктив. Чим менша фокусна відстань обєктива, тим ширший у нього кут огляду.


При меншому значенні фокусної відстані фотокамера захоплює ширшу сцену (по вертикалі і горизонталі). Це дуже зручно для зйомки групових кадрів, інтерєрів, архітектури, селфі та інших. Ось чому виробники смартфонів встановлюють фронтальні камери з меншою фокусною відстанню, - щоб краще їх оптимізувати для автопортретів.


SMART CAMERA CYFROVYCHOK


Обєктиви з фіксованою фокусною відстанню називають «фіксами». Це означає, що в фотокамері немає оптичного зуму (масштабування з використанням оптики).

Варто запам'ятати, що оптичний зум розраховується шляхом ділення значень максимальної фокусної відстані на мінімальне. Наприклад, обєктив з фокусною відстанню 24-240 мм., має 10-кратний оптичний зум (240/24 = 10).


Розмір сенсора відіграє ключову роль в продуктивності фотокамери. Вважається, що чим більший сенсор, тим більша якість зображення. І у більшості випадків це правило працює. До великого за розмірами сенсора виробник може застосувати більше технологічних рішень, які неможливо або дорого застосувати до невеликих сенсорів. Тим не менше, однією з найсуттєвіших специфікацій сенсора є розмір пікселів, який вимірюється в мікронах. Чим більший розмір пікселя, тим вища його здатність збирати світло.


Sensor Camera Smartphone


Ви можете зустріти фотокамеру з великими пікселями, яка буде поступатись можливостями зйомки при низькому освітленні іншій камері, оскільки тут важливе місце займають конструкція сенсора і обробка зображень.



Наприклад, сенсори з технологією задньої підсвітки BSI (Back Side Illuminated) використовують унікальний дизайн, який суттєво підвищує світлочутливість.



В сенсорах BSI провідники, по яких передається інформація розташовані позаду світлочутливої області, що дозволяє виробникам створювати компактні сенсори з великою кількістю пікселів. На сенсорах FSI (Front Illuminated) провідники розташовані зверху, і займають простір, на якому можна було б розмістити великі фотодіоди (пікселі).



Розмір сенсора у поєднанні з характеристиками обєктиву впливає на глибину різкості. При однаковій діафрагмі більший сенсор дозволяє створювати фотографію з малою глибиною різкості і добре вираженим боке. Ефект розфокусованого фону допоможе виділити обєкт зйомки від елементів, які знаходяться позаду.



Щоб робити знімки з гарним ефектом боке, Вам потрібен смартфон, в камері якого використовується великий сенсор і обєктив з великою діафрагмою (апертурою).





Розмір сенсора камери в переліку характеристик смартфона вказується у наступному форматі: 1/2.3, 1/2.5, 2/3 та ін. Це число дорівнює діагоналі сенсора. Якщо Вам не зручно порівнювати розміри сенсорів у такому форматі, Ви можете пошукати в Інтернеті спеціальні таблички з формфакторами сенсорів і їх еквівалентними розмірами в міліметрах.


Стабілізація зображення один з найважливіших параметрів більшості сучасних мобільних камер. Стабілізація може бути цифровою або оптичною.



Оптична система стабілізації зображення компенсує рухи і тремтіння рук шляхом зміщення оптичних елементів обєктива, забезпечуючи кращу чіткість зображення.


При зйомці з рук неможливо уникнути легкого тремтіння, через яке інколи виходять розмиті знімки. Звичайно, якщо Ви встановите телефон на стійку поверхню, імовірність отримати розмитий знімок суттєво зменшиться. Але з мобільним телефоном більшу частину часу Ви знімаєте з рук, тому, щоб отримати чітке зображення необхідно дотримуватись емпіричного правила витримки: знаменник витримки повинен бути не меншим за фокусну відстань обєктива (в 35-міліметровому еквіваленті). Тобто, щоб отримати різке зображення при зйомці на 30-міліметровий обєктив, Вам необхідно встановити швидкість затвору на 1/30 секунди.


При зйомці в умовах з недостатнім освітленням доводиться уповільнювати швидкість затвору. В автоматичному режимі фотокамера самостійно переходить на нижчу швидкість затвору, щоб компенсувати недостатнє освітлення. Оскільки затвор тепер більше часу відкритий, зростає імовірність отримати розмитий знімок.


Цифрова стабілізація працює дещо інакше. Вона використовує налаштування програмного забезпечення в режимі реального часу, щоб компенсувати рухи. Фотографії і відео записуються меншою площею матриці, а вільна частина використовується, щоб зміщувати зображення і компенсувати рухи камери.


Для фотозйомки краще віддати перевагу оптичній стабілізації зображення, оскільки вона працює ефективніше і не впливає на розширення кадру. Оптична стабілізація зображення також чудово підходить і для відео, але враховуючи розвиток технологій і алгоритмів обробки зображення, цифрова стабілізація має практично безмежні можливості і позитивно впливає на кінцевий результат.


Ми детально розглянули діафрагму, фокусну відстань, розмір сенсора і стабілізацію зображення, тепер Ви знаєте більше про ці параметри та можете легко підібрати смартфон з камерою, яка найкраще підходить для Ваших потреб.

Создание интернет-магазина Cyfrovychok.ua - PHPShop. Все права защищены © 2004-2024.