Магазин
  • 067 424 32 36
  • 063 459 37 44
  • 050 833 43 83
Пн-Пт 10-16
Сервіс
  • 096 270 02 53
Пн-Пт 10-16
Ціни та наявність можуть бути не актуальними. Ми переможемо! Слава Україні!

Якщо Ви новачок в фотографії і придбали фотокамеру або, можливо, отримали її в якості подарунка, тоді Вам стануть у пригоді декілька порад щодо того, як налаштувати фотокамеру перед першим використанням.


Порада №1. Зарядити акумулятор


Якщо Ваш фотоапарат не використовує батарейки АА, тоді перше, що Ви повинні зробити відкривши коробку, це встановити акумулятор в камеру і перевірити рівень його заряду. Якщо акумулятор заряджений, тоді слід його повністю розрядити, а потім повністю зарядити. Якщо акумулятор розряджений, тоді слід його повністю зарядити перед використанням.


В комплектації більшості моделей є зарядний пристрій, в який необхідно встановити акумулятор, а потім підключити його до мережі. Але є й моделі з вбудованими акумуляторами, які підзаряджаються через USB-кабель.

battery charger cyfrovychok

Всі необхідні кабелі також повинні бути в коробці з фотоапаратом.


Порада №2. Відформатувати карту пам’яті


Встановіть карту пам’яті в передбачений для неї відсік, увімкніть фотоапарат, натисніть кнопку «меню», перейдіть в налаштування камери, виберіть функцію форматувати карту пам’яті.


Під час форматування карта пам’яті готується до використання і з неї видаляються всі дані, що були записані до того. Тому, якщо Ви користувались цією картою пам’яті раніше - переконайтесь, що скопіювали з неї все потрібне.

memory card cyfrovychok camera


Порада №3. Якість і розмір зображення – Extra Fine (Higest JPEG) і Large


Якщо Ви бажаєте використовувати можливості фотоапарата по-максимуму, тоді вибирайте розмір зображення Large. В такому випадку Ви отримаєте найбільше користі від всіх пікселів матриці.


Потім встановіть оптимальний варіант якості зображення. Він може називатись Higest JPEG, Fine JPEG або Extra Fine JPEG.


Якщо Ваша камера підтримує роботу з RAW-файлами, то Ви можете зберігати знімки одночасно в двох форматах (JPEG і RAW) і отримати більше можливостей для редагування знімків, оскільки в RAW-файлі зображення не стискається та не втрачає якості при редагуванні.


Image quality cyfrovychok


Але в формату RAW є один суттєвий недолік, який полягає в тому, що Вам доведеться обробляти всі файли і конвертувати їх в TIFF- або JPEG-формат. Лише після цього Ви зможете поділитись ними з друзями і близькими в соціальних мережах, відтворювати їх на екрані телевізора або друкувати.


Якщо Ви новачок в фотографії, тоді для Вас зручніше буде використовувати JPEG-формат. RAW знадобиться Вам, коли Ви наберетесь досвіду.


Порада №4. Баланс білого – автоматичний режим


Наші очі і мозок дуже добре компенсують різні кольори світла в повсякденному житті, тому ми бачимо білі об’єкти білими.


В фотоапаратах, система балансу білого застосовується з тією ж метою. В більшості випадків, автоматичний режим забезпечує хороші результати, але є ситуації, в яких краще вибирати режим «флуоресцентна лампа» (лампа денного світла) або «лампа розжарювання» в залежності від освітлення.


white balance cyfrovychok


Ручні налаштування дозволяють відкалібрувати баланс білого шляхом фотографування білого об’єкта, наприклад, білого аркуша паперу.


Порада №5. Вимірювання експозиції: оцінювальний, матричний або мультисегментний спосіб


Більшість фотоапаратів пропонують три режими вимірювання експозиції, які дозволяють оцінити яскравість світла і встановити оптимальні налаштування для зйомки.


Окрім центрально-зваженого і точкового способів вимірювання експозиції є третій варіант під назвою оцінювальний, матричний, мультизонний або мультисегментний.


Цей режим стане чудовим вибором для початківців, оскільки він враховує яскравість всієї сцени і встановлює оптимальні налаштування, які забезпечать гарні збалансовані знімки.


expositon camerta


Порада №6. Фокусування: Auto-AF або Single-AF


В режимі Single-AF (Auto Focus Single) фотоапарат буде фокусуватись на об’єкті у відповідності з активними точками автофокусування при натисканні на кнопку спуску наполовину.


Як тільки він сфокусується, об’єктив буде утримувати фокус весь час, поки Ви тримаєте кнопку натиснутою. Це хороший варіант для багатьох ситуацій, але під час зйомки рухомих об’єктів фокусування коригуватись не буде.


Багато фотоапаратів мають опцію Auto-AF, яка визначає рухається об’єкт, чи ні. Якщо об’єкт нерухомий, тоді використовується Single-AF, але якщо він рухається, то фотоапарат активує систему безперервного фокусування, тобто фокус автоматично переналаштовуєтсья при необхідності.


auto focus


Порада №7. Вибір точок автофокусування – автоматичний режим


У більшості фотоапаратів є опція, що підказує обладнанню, які точки автофокусу використовувати. Це найкращий варіант для початківців.

Фотоапарат має схильність фокусуватись на тому об’єкті, який знаходиться найближче до середини кадру. Тому, якщо Ваш об’єкт знаходиться не зовсім в центрі кадру або між ним і камерою є інші об’єкти – уважно слідкуйте за тим, на чому сфокусувався Ваш фотоапарат.


За необхідності перемикайтесь на автофокус по одній точці (або аналогічний). Він дозволяє вибрати точку фокусування за допомогою кнопок навігації.


AF point cyfrovychok


Порада №8. Режим зйомки: «один знімок» (Single) і «безперервна зйомка» (Continuous)


Коли Ваш фотоапарат знаходиться в режимі «один знімок», то він робить по одному кадру кожного разу, коли Ви натискаєте на кнопку спуску. Навіть, якщо Ви будете утримувати палець в натиснутому положенні, камера зробить лише один знімок.


В режимі «безперервної зйомки» фотоапарат буде продовжувати фотографувати, поки Ви не відпустите кнопку або поки не заповниться буфер або карта пам’яті. Цей режим чудово підходить для зйомки рухомих об’єктів, але в більшості випадків використовується режим «один знімок».


plac cyfrovychok


Порада №9. Стабілізація зображення – увімкнути чи вимкнути


Навіть найменші випадкові рухи камери можуть зіпсувати знімок, зробивши його розмитим, але це легко виправити за допомогою системи стабілізації зображення в фотоапараті чи в об’єктиві.


Стабілізація працює шляхом зсуву сенсора або оптичних елементів для компенсації рухів камери. Система стабілізації зображення ефективно працює у більшості випадків та дозволяє встановлювати великі значення витримки.


Якщо Ви знімаєте з рук, тоді обов’язково активуйте систему стабілізації зображення, але при зйомці зі штативом, стабілізацію слід відключати.


stabilizer


Правило №10. Палітра кольорів – Adobe RGB


Більшість камер пропонують дві палітри кольорів на вибір: SRGB і Adobe RGB. Adobe RGB має більшу кількість кольорів, ніж SRGB, тому вона буде кращим рішенням для більшості випадків.


Color Space Camera


Порада №11. Стиль зображення або режим управління знімками – «стандартний»


Більшість фотоапаратів можуть обробляти зображення за допомогою різноманітних спецефектів, використовуючи функцію «Picture Style», режим управління знімками, режими кольорів або режими імітації плівки.


Зазвичай, у більшості моделей фотоапаратів є декілька варіантів, серед яких: чорно-білі (монохромні) зображення, ефект підвищеної насиченості, який робить зображення яскравішим і «пейзаж», який підсилює синій і зелений кольори.


За замовчуванням фотоапарат використовує «стандартний» режим без спецефектів, який підходить для більшості ситуацій.


picture style cyfrovychok


Під час фотографування у Вас будуть виникати й інші запитання, відповіді на які Ви можете отримати з інструкції до фотоапарату, на спеціалізованих фото-курсах або на нашому сайті.

Создание интернет-магазина Cyfrovychok.ua - PHPShop. Все права защищены © 2004-2024.