Магазин
  • 067 424 32 36
  • 063 459 37 44
  • 050 833 43 83
Пн-Пт 10-16
Сервіс
  • 096 270 02 53
Пн-Пт 10-16
Ціни та наявність можуть бути не актуальними. Ми переможемо! Слава Україні!

Google, Mozilla і ряд інших компаній в рамках некомерційної організації Alliance for Open Media створюють новий формат стиснення фото AV1, який повинен прийти на зміну вже застарілому JPEG. За словами Тіма Терріберрі, головного інженера-дослідника Mozilla, їх технологія на 15% ефективніше стискає файли в порівнянні з HEIC від Apple. Остання була запущена разом з релізом iOS 11 восени минулого року.

Всі три зображення стиснуті до 28 КБ з використанням JPEG (зліва), HEIC (по центру) та AV1 (праворуч)

«Дурістю здається те, що ми все ще застосовуємо технологію стиснення, якій вже 20 років. Устаткування, яке ми використовуємо для захоплення і перегляду зображень зараз, перевищує межі JPEG. Ми хотіли б, щоб новий формат широко підтримувався. Для фотосайту, витрати на зберігання і пропускну здатність фото просто астрономічні» - заявив генеральний менеджер сайту для обміну та торгівлі фотографіями Келлі Томпсон.

Над створенням AV1 трудяться всі ключові гіганти ринку, включаючи Google, Microsoft, Mozilla, Netflix, Amazon, Hulu, Facebook, YouTube і навіть Apple. Більш того, над технологією працюють найбільші виробники процесорів, такі як Intel, NVIDIA і ARM, що гарантує їй підтримку апаратного прискорення.

Важливо відзначити, що в першу чергу технологія AV1 призначена для стиснення відео, але її також можна використовувати і з фотографіями. За словами Метта Фроста, глави з розвитку стратегії Chrome, багато учасників альянсу попросили Google і Mozilla адаптувати новий формат для роботи з зображеннями.

Основні переваги AV1 над JPEG:

  • графічні елементи, такі як логотипи, текст і діаграми, зберігаються читабельними, тоді як JPEG їх спотворює;
  • відсутність стиснення знімка і збереження всіх вихідних пікселів;
  • високий динамічний діапазон для кращого відображення яскравих і темних ділянок (це дозволить, наприклад, Netflix показувати мініатюри, які краще відповідають відео);
  • можливість обробляти «живі» фото.

Поки фахівці не поспішають з оголошенням будь-яких прогнозів щодо запуску AV1 в маси. Більш того, спочатку формат буде підтримувати тільки відео.

Создание интернет-магазина Cyfrovychok.ua - PHPShop. Все права защищены © 2004-2024.